fallback

ЕС и страните от Централна Азия активизират икономическото взаимодействие

21.12.2015 | 14:46 Автор: Мариета Иванова

Европейският съюз и страните от Централна Азия активизират икономическото взаимодействие. До това споразумение стигнаха участниците в срещата на министрите на външните работи под мотото „Европейски съюз – Централна Азия“, състояла се в понеделник при закрити врата, предава ТАСС.

„Участниците приветстваха силните връзки между ЕС и Централна Азия в сферата на търговията и инвестициите, а също така се споразумяха за необходимостта от по-нататъшното взаимоизгодно икономическо сътрудничество“, се казва в съвместно комюнике, прието по време на срещата. Наред с това се подчертава „важността на прозрачните правила и регулаторни процедури за създаване на привлекателен инвестиционен климат в региона на Централна Азия“. 

Външните министри изразиха подкрепа за работата на ЕС в централноазиатския регион и увеличението до 1 млрд. евро финансова подкрепа по различни програми в периода от 2014 до 2020. В документа се отбелязва новия подход на Европейския съюз, който предполага „не само многостранна финансова помощ, но също така и подкрепа от страна на индивидуални членове на ЕС и активно въвличане на европейските финансови институции“.

В преговорите в Астана участваха върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, външните министри на Казахстан, Узбекистан, Киргизия, Таджикистан и заместник-министъра на външните работи на Туркменистан.

Следващата среща в подобен формат се очаква през 2016 в Брюксел.

 

fallback
fallback