Германски компании страдат от руските санкции над Турция

Засегнати са две трети от членовете на германско-руската търговска камара

18.12.2015 | 14:36
Германски компании страдат от руските санкции над Турция

Много германски компании, работещи в Русия страдат от икономическите санкции, въведени от Москва на Турция, както и от европейските санкции заради Украйна и рецесията в Русия, съобщава АФП.

Агенцията се позовава на данни от Германско-руската търговска камара.

Ефектът от санкциите на Русия към Турция "е значителен" за германските компании, които правят бизнес в Русия, съобщи на пресконференция президентът на търговската камара Райнер Зееле. "Две трети от компаниите са засегнати".

В тях са включени компании от автомобилния сектор, които произвеждат в Русия и се снабдяват с части от Турция или такива, които вече нямат право да внасят работници от Турция.

След катастрофата на руския изтребител Су-24, свален от турската авиация през ноември край сирийската граница, Москва въведе икономически санкции над Турция. Това са главно забрани за внос на плодове и зеленчуци. "Митническите процедури се затегнаха, засегната е и индустрията", каза Зееле.

Зееле е и президент на австрийския енергиен гигант OMV, един от акционерите в газопровода Северен поток.

Рецесията в Русия, придружена от срив на рублата, санкциите на ЕС и САЩ заради украинската криза силно се отразяват на износа от Русия.

През 2016 германско-руската търговска камара очаква нов спад от 5% на продажбите към Русия, който е малка част от общия германски износ.

Камарата има 850 членове и настоява за облекчаване на европейските санкции, мотивирайки се с "напредъка" по украинския въпрос.