България е загубила 60 млн. долара като ДДС от санкциите срещу Русия

Стокообменът на България с Русия е на второ място - над 7,5 млрд. лева, съобщи Пл. Димитров

14.12.2015 | 16:55 Редактор: Ирина Георгиева
България е загубила 60 млн. долара като ДДС от санкциите срещу Русия

България е загубила 60 млн. долара като ДДС от санкциите срещу Русия. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), предаде агенция "Фокус". По думите му стокообменът на България с Русия е на второ място - над 7,5 млрд. лева.

"60 млн. долара е загубила България като ДДС от санкциите срещу Русия. Близо 100 млн. евро е загубата на агросектора, туристическият сектор страда, страдат и фирми в хранителната индустрия." - коментира Димитров.

Нужно е правителството да определи обща позиция за смекчаване на санкциите срещу Русия, смята Димитров.

"Ние като НСТС трябва да поискаме информация за защита на икономиката ни и работните места", коментира Димитров, цитиран от агенция "Фокус".

Руското ембарго нанася двустранни щети на България, коментира президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. По думите му не може да внасяме и изнасяме субсидирани стоки.

"Ако някой искаше да съсипе Русия трябваше да наложи ембарго на природния газ. Очевидно, че някакви други неще стоят за това. Трябва да се потърсят възможности за минимизиране на щетите за българската икономика през това ембарго." - посочи Манолов.

/Снимка: Архив/