Премиерът на Бавария оцени реформите в България

Изявления на Хорст Зеехофер и Бойко Борисов в МС

11.12.2015 | 14:50
Премиерът на Бавария оцени реформите в България

Всички реформи в България са важни за инвеститорите, каза премиерът на Бавария Хорст Зеехофер в изявление след срещата си с българския министър-председател Бойко Борисов на 11 декември. Зеехофер е на първо посещение в България.

 

"Премиерът Борисов има много положителни данни да сподели относно държавния бюджет, ръста на икономиката, инвестициите, защитата на външните граници. Ние сме на едно и също мнение по политиката за бежанците в бъдеще и ще продължим да правим каквото е по силите ни за задълбочаване на отношенията най-вече в икономиката.

Всички реформи и развитието в България са много важни за инвеститорите. Те могат да имат доверие в България. Пред нас имаме един много успешен и доволен премиер, каза Зеехофер.

 

Премиерът Борисов покани германските индустриални компании да инвестират в България.

 

"Винаги сме считали, че взаимодействието трябва да е на най-високо ниво. Доверието - също. Затова се надявам от вашите думи в София да стигнат до още баварски и немски компании, за да може моторът на Германия - вашата индустрия да донесе колкото може повече инвестиции в България - в машиностроене, автомобилостроене и всяка една област, където имате интерес.

Надявам се, че това, което след малко ще видите - нашият индустриален парк, е поредният, който би дал възможност за събиране на повече компании и по-активна дейност.

От 2003 в България работи представителство на Бавария към Германо-българската индустриално-търговска камара с председател д-р Митко Василев. Камарата в България има над 930 баварски фирми, сред които Allianz, Grammar, Knauff, MAN, Osram, Siemens.

За последните 10г. Германия има над 2,3 млрд евро ПЧИ в България - 12% от всички чужди инвестиции за 2013, по данни на Камарата.

България има 5,8 млрд евро стокообмен с Германия, който не спира да расте от 2009 и отрицателно салдо от 500 млн евро, по данни на МИ за 2014.