САЩ дават на Украйна още $190 млн помощ

Джо Байдън е в Киев на двудневно посещение

07.12.2015 | 17:31
САЩ дават на Украйна още $190 млн помощ

САЩ ще предоставят на Украйна допълнителна финансова помощ, съобщи вицепрецизентът Джо Байдън от Киев.

"Докато продължавате борбата с корупцията, САЩ ще бъдат с вас. И днес искам да обявя новата помощ за Украйна за близо 190 млн долара", каза Байдън, цитиран от РБК.

Още по темата

Средствата са за борба с корупцията в правоохранителните органи на Украйна.

Байдън напомни още, че от момента на смяна на властта в Украйна през 2014 САЩ даса предоставили на страната 760 млн долара финансова помощ.

В началото на ноември Джо Байдън потвърди по телефона за президента Порошенко, че САЩ имат намерение да предоставят на Украйна трета кредитна гаранция от 1 млрд долара за продължаване на борбата с корупцията.

През януари Украйна и САЩ подписаха споразумение за предоставяне на кредитни гаранции за общо 2 млрд долара. По-късно финансовият министър Джейкъб Лю обеща да поика от Конгреса да отдели още 1 млрд долара, ако Украйна не напусне пътя на реформите.

В същото време руското Министерство на финансите съобщи, че САЩ официално са отказали да предоставят гаранции по дълга на Украйна към Русия.

 

В Киев, където пристигна на 6 декември вечерта Джо Байдън се срещна с президента Порошенко и посети мемориала на площад Независимост, където почете паметта на активистите, убити при масовите протести преди 2г.

Във вторник вицепрезидентът на САЩ ще говори пред Върховната Рада.

Визитата на Джо Байдън в Украйна има за цел да насърчи Украйна по пътя на реформите и да увери лидерите на страната, че кризата в Сирия не е засенчила тревогите на Вашингтон за бъдещето на Киев, пише Ройтерс.