Повече пари за сигурност в Европа?

Близо 80% от публичните инвестиции се правят с европари

17.11.2015 | 14:11 Редактор: Кремена Кръстева
Повече пари за сигурност в Европа?

Близо 80% от публичните инвестиции се правят с европари. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на конференция „Първите седем години в ЕС – оценка на инвестициите в дългосрочен растеж“, организирана от Висшето училище по застраховане и финанси. Той споделя съмненията, че заради атентатите в Париж и необходимостта от ресурси, насочени към сигурността в Европа, може да се промени рамката на финансиране с евросредства.

Мит е, че европейските пари отиват само и единствено в магистрали, заяви още Дончев. По думите му обаче най-голям дял от средствата наистина отива в транспортна инфраструктура – 20,5% от фондовете. След това следват харчовете на европари за местно и регионално развитие – 18,8%, образование и пазар на труда с 12,7%.

„Винаги се случва така, преди беше  бежанската криза,  сега е сигурността , винаги първото, за което се сещат част от европейските лидери е защо да не променим схемата за европейско финансиране и да насочим повече пари. Затова е необходимо да се промени общият регламент 13 03 . Това е част от политическия дебат, който се води в Европа“, коментира вицепремиерът Дончев.