fallback

Делян Добрев: Банките ще се включат с по-малък обем в мостовия заем на БЕХ

Не съм съгласен, че енергийната система не се оздравява, коментира председателят на ресорната комисия в НС

11.11.2015 | 20:10 Автор: Мариета Иванова

Ако се водят преговори с банките за мостовия заем на БЕХ, всяка една ще се включи с по-малък обем, може би с около 300 млн.

Още по темата

евро   и без да има държавна гаранция.Това заяви в предаването Денят ON AIR  с водещ Веселин Дремджиев председателят на енергийната комисия в парламента и бивш енергиен министър Делян Добрев.

Припомняме, че БЕХ направи опит да си осигури мостов заем от 650 млн. евро  като емитира облигации.   Консорциум от банки, сред които Citigroup, HSBC, Unicredit, Societe Generale и ING са предложили мостово финансиране за 500 млн. евро при условие, че облигациите имат държавни гаранции. Оферта за 65 млн. евро е отправена и от италианската инвестиционна банка IMI, предаде Reuters.

Делян Добрев подчерта, че не е съгласен с твърденията, че състоянието на енергийната система не се подобрява.

„През последната година имаше тарифен дефицит от 800 млн.лв.”, коментира той и подчерта, че с предприетите мерки сумата намалява, което на свой ред се отразява на общия дефицит на НЕК, който няма да се увеличава, а напротив.

Още по темата

Припомняме, че в края на месец юли Народното събрание прие промени в Закона за енергетиката, които включваха и създаване на Фонда „Спасение на електроенергийната система“, който има за цел да намали тарифния дефицит.

Парите в новия фонд ще идват от вноските на производителите и вносителите на електрическа енергия в страната, които са в размер на 5% от приходите от продажба на ток, припомня Investor.bg. Освен това във Фонда ще се събират и средствата от продажбата на квотите въглеродни емисии, както и лихви от просрочени вноски и дарения. Средствата от продажбата на квоти ще се изразходват само за развитие на ВЕИ.

Добрев коментира и темата за проучването на българските газови находища. По думите му във времена, в които инвестициите за проучване и добив в световен мащаб  се свиват с около 22 млрд. долара, успяваме да привлечем компания като Shell за едно непроучено находище като „Силистар”.

Забавянето на старта на енергийната борса по думите му се дължи по-скоро на лоша организация.

Той коментира и победата на ГЕРБ на местните избори в Хасково с думите, че при новия кмет администрацията ще работи по нов начин и близо до хората. По думите му през последните години в общината не е имало инвестиции, тъй като е била известна с „корупцията си”.

 

fallback
fallback