fallback

Депутатите решиха казаните за ракия в селата да са до 500 литра

Досега максималната вместимост е над 1000 литра

11.11.2015 | 15:58 Автор: Мариета Иванова

С промени в Закона за акцизите и данъчните складове депутатите намалиха обема вместимост на казаните за ракия в селата. С одобрените на първо четене изменения народните представители одобриха максималната вместимост на казаните на ракия да е до 500 литра. Досега тези съдове са били с вместимост над 1000 литра.

Така ракиджиите или ще варят по-малко ракия, или ще плащат по-висок акциз, предава Dnes.bg.

Председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова коментира, че селски ракиджийници ще бъдат едни малки обекти за сваряване на ракия. Тя обясни, че според промените от юни до декември ще се вари ракия, предава Агенция Фокус, отбелязвайки че тогава е  сезонът на плодовете и гроздето, от които се прави и самата ракия.

Стоянова коментира, че в единични случаи ще може да се вари ракия и януари и февруари. „Дадено е възможност с подаването на декларация до Агенция „Митници“ съответният казан да продължи да вари, само че той ще бъде на специално наблюдение от агенцията“, коментира тя и посочи, че при такъв тип производство става дума за варене на ракия от плодове и грозде от собствено производство.

Евгени Кирилов от БСП изрази съмнение, че това се прави в нечий интерес, който няма нищо общо с интереса на хората, предава Dnes.bg.

"В предишния закон обложихме градинките на баба, в която си гледа домати и репички, сега се правят опити да се удари варенето на домашна ракия", каза той.

Според Димитър Байрактаров с един елементарен трик, с който се променя общата вместимост на селските казани от 1000 литра на 500 литра, те преминават в друг режим.

"Практически се затварят над две трети от селските казани", коментира депутатът от ПФ. Той е убеден, че така се унищожава вековна българска традиция.

 

fallback
fallback