Атина позволи продажбата на пристанището в Пирея

Гърция одобри реформите

06.11.2015 | 15:19
Атина позволи продажбата на пристанището в Пирея

Парламентът в Гърция одобри пакета реформи, предписани на страната от международните кредитори, съобщи Ройтерс. Вотът мина в петък сутринта, в навечерието на срещата на финансовите министри от еврозоната, която ще реши дали Атина отговаря на условията за ново външно финансиране.

Гърция трябва да приеме серия от реформи, за да бъде одобрена за новата финансова помощ от 86 млрд евро, която подписа в началото на 2015. Трябва да направи и промени в банковата си система до края на годината, за да започне да преговаря по така необходимия заем, който премиерът Алексис Ципрас обяви за приоритет.

Мнозинството от депутатите в 300-местния парламент гласуваха "за" текста, който променя предишното законодателство в изчисляване на пенсиите, принуждава Гърция да спазва европейските правила за енергийна ефективност, вдига препятствията за продажба на най-голямото пристанище в страната и прекратява данъчните облекчения за фермерите.

Приемането на закона бе от ключово значение, но остават проблеми, задържащи отпускането на 2 млрд долара помощ, част от първоначалния транш от 26 млн евро.

Оценката на изпълнението на условията от Гърция е в дневния ред на сесията на Еврогрупата в понеделник /9 ноември/.

Атина и нейните кредитори все още не са се споразумели по ефективния механизъм, с който ще се реши въпроса с необслужваните кредити, за да бъдат финансирани закъсалите банки в Гърция.

/Корица: Кавала, Гърция, 2014, снимка: С. Грозева/bgonair/