Камен Колев: Ставката Задължение към обществото остава най-висока за българския бизнес

Основните потърпевши са енергоинтензивните производства, коментира заместник-председателят на БСК

04.11.2015 | 16:40 Редактор: Мариета Иванова
Камен Колев: Ставката Задължение към обществото остава най-висока за българския бизнес

Таксата „Задължение към обществото” остава най-високата за българския бизнес, коментира в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев заместник-председателят на БСК Камен Колев. Той припомни, че основанието за намалението на ставката от 1 ноември с около 1 лв. се базира на понижението на цената на газа, който се използва в комбинираното производство. По думите му обаче, тази добавка – „Задължение към обществото”, продължава да е най-скъпата за българския бизнес.

„Тя е около 50% от цената на електрическата енергията – около 38 лв. на мегават час при положение че цената на ел.енергията е 70-80 лв. С около 50% от тази цена се товари бизнесът и потребителите в резултат на тази погрешна политика, която се води сега”, коментира още Колев.

По думите му основните потърпевши са енергоинтензивните производства. – „Така че преходът към нисковъглеродна икономика ги товари много сериозно и влошава тяхна конкурентоспособност”, коментира той и подчерта, че според редица анализи това ще доведе до свиване на производствата.

 „Има анализи на Ernt&Young, които показват, че ако се запази тази цена, ще има съкращения - около 100 хил. броя работни места. А ударът върху износа ще е много сериозен, тъй като там става въпрос за борсови стоки, които изнасяме,  металургията предимно. Там не може да повишавате борсовата цената и просто излизат  от пазара”, коментира още Колев.

Цялото интервю може да видите на сайта http://www.bloombergtv.bg тук.