КЕВР намали таксата Задължение към обществото за бизнеса

За битовите потребителите цената остава без промяна

01.11.2015 | 17:23 Редактор: Мариета Иванова
КЕВР намали таксата Задължение към обществото за бизнеса

Таксата „Задължение към обществото” за бизнеса се понижава  с 2.8% от 1 ноември- от 37, 90 лв. за мегаватчас на 36.83 лв. Това обяви председателят на КЕВР Иван Иванов след закрито заседание на Комисията за новите цени на тока от 1 ноември, предава Агенция Фокус. Ставката важи за закупената електроенергия на свободния пазар, докато за регулирания понижението е от 2.5%.

Като причина за намалението председателят на КЕВР посочи понижението с 14.26% на цената на природния газ за последното четвърто тримесечие на 2015. Намалението на цената на природния газ има пряко отражение върху цената на електрическата енергия, произведена по високо ефективен начин от заводските и топлофикационните централи, работещи с тази енергийна суровина, а това на свой ред върху таксата „задължение за обществото“,  стана ясно от думите на Иванов.

Още по темата

Промяна на цена на тока за битовите потребители няма да има, стана ясно от изказването на председателя  на КЕВР. Решението е с цел при евентуално поскъпване на природния газ цените за бита да не бъдат изложени на риск от повишение.

Още в репортажа на Васил Детелинов.