Ръст от 10% на годишна база бележи износът на храни

Два месеца преди края на 2015 износът на български хранителни стоки и напитки надхвърля 3 млрд. лв.

29.10.2015 | 15:16 Редактор: Мариета Иванова
Ръст от 10% на годишна база бележи износът на храни

Ръст от над 10% бележи износът от храни през 2015 спрямо година по-рано. От началото на годината досега експортът на български хранителни стоки и напитки надхвърля 3 млрд. лв. от началото на годината до момента, обяви изпълнителният директор на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева. Тя направи изказването по време на дискусионен форум на тема "Износът на агростоки – пробиви и нови възможности", който се организира от в. „Български фермер“.

От думите й стана ясно, че износът е насочен основно за страните от ЕС – най-много към Германия, Гърция и Италия.

Увеличаване на интереса към  български храни и вина извън ЕС се наблюдава от страна на пазарите в  Турция и Азия и конкретно-  Китай, Казахстан, Азербайджан, Япония и др.

Захариева съобщи и данни за стойността на произведената хранителна продукция през годината. По думите й през тази година хранителната индустрия е произвела продукция на стойност близо 10 млрд. лева при 9.6 млрд. лв. през 2014.
Сред заложените цели на  Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия е:

  • развитието на експорта към трети страни  и търсене на нови пазари за традиционни български продукти във и извън ЕС, чрез по-пълно използване на европейските фондове за популяризиране и реклама на традиционните продукти.