Ивайло Дерменджиев: България плаща стотици милиони за защита по арбитражни дела

Държавата задължително губи при подобни дела, най-малко от адвокатски разходи, заяви той

27.10.2015 | 22:29 Редактор: Мариета Иванова
Ивайло Дерменджиев: България плаща стотици милиони за защита по арбитражни дела

България плаща стотици милиони за защита по арбитражни дела. Това стана ясно от коментара на адвоката и член на  Лондонския международен арбитражен съд  Ивайло Дерменджиев за предаването Денят ON AIR с Веселин Дремджиев. Експертът посочи, че в специализирания  в дела от инвеститори срещу държави арбитражен съд във Вашингтон има заведени шест иска срещу България.

Разходите за „адвокати, които ни защитават по тези 6 иска в този съд” са около стотина милиона, стана ясно от думите на Дерменджиев.

Той препоръча защитата по арбитражното дело на Оманския фонд срещу България заради КТБ да бъде добре подбрана, „тъй като ние не сме богата държава”. По думите му страната губи още при завеждането на подобен иск- „най-малкото от плащането едни големи адвокатски хонорари, които понякога се определят неоснователно”.

В тази връзка той даде за пример приключилото дело от собствениците на Плама-Плевен срещу България, при което  „ищецът е платил 4.5 млн. долара, а ние сме платили 13.5 млн. долара”.

Дерменджиев посочи още, че разходите по подобни дела би трябвало да се заложени в бюджета на Министерството на финансите и препоръча процедурата да бъде внимателно гледана.

От видео файла може да гледате и чуете цялото интервю.