fallback

Трима членове оглавиха УС на Фонда на фондовете

Това са Валери Белчев, Иван Даков и Мартин Дановски

22.10.2015 | 13:24 Автор: Ирина Георгиева

Управителният съвет на Фонда на фондовете се състои от трима членове, съобщи финансовият министър Владислав Горанов по време на представяне на състава на Надзорния и на УС на новосъздадения "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" (известен още като "Фонд на фондовете"). Това са Валери Белчев, Иван Даков и Мартин Дановски, които имат дългогодишен професионален опит във финансовата сфера, в това число в дизайна и изпълнението на финансови продукти. Те притежават задълбочена експертиза и добро познание на кооперативния пазар и сектора на малките и средни предприятия. Членовете имат опит в управлението на международни компании, както и в управлението и изпълнението на проекти, финансирани от Европейските структурни фондове, предаде агенция "Фокус".

"Вярвам в тяхната експертиза, предупредил съм ги, че очакванията са много високи и Надзорния съвет няма да толерира провал." - уточни Владислава Горанов. 

По време на първия програмен период инструменти за финансов инженеринг са ползвани в две ОП - ОП "Конкурентоспособност" - инициативата - JEREMIE; ОП "Регионално развитие" - JESSICA, уточни министър Горанов.

"Министърът на финансите координира прилагането на инструментите на финансов инженеринг в програмния период 2014-2020 година." - добави Горанов.

През първия програмен период е слаба връзката между връзка с реалните потребности на българския пазар и предлаганото от отделните инициативи - липсва гъвкавост, смята ресорният министър. Той посочи, че има предвидени 777 млн. евро за инициативи под формата на финансов инженеринг - ОП "Иновации и конкурентоспособност: "Регионално развитие", "Околна среда" и "Развитие на човешките ресурси". По думите му, 102 млн. евро са заделени за малките и средни предприятия.

"Най-големият ефект е постигане на икономия от неща. Ще се създаде устойчивост на управление и изпълнение, ще започнем изграждане на експертиза на национално ниво, не само заради налаганата от Брюксел тенденция използване на финансови инструменти, а и заради ограниченията, които дава фискалната рамка." - допълни той. 

"За осигуряване на европейските изисквания са проведени разговори с ЕИБ, МБВР и ЕБВР за оказване на техническа помощ, с която да се гарантира професионалното и ефективно управление на средствата от ЕСИФ и използването на възможностите за финансовите инструменти да мултиплицират публичния ресурс чрез мобилизиране на частен такъв. В резултат на това бяха сключени споразумения за оказване на техническа подкрепа за създаването на Фонда и Мениджърът на Фонда на фондовете, които се финансират по ОП "Техническа помощ" и са със срок до края на 2015 година. Експертизата на трите институции е необходима на страната ни и се планира да бъде използвана и през периода на изпълнение на финансовите инструменти у нас." - коментира Горанов, цитиран от агенция "Фокус".

Вижте повече в репортажа на Христиания Червенкова: 

 

fallback
fallback