fallback

Фермери излязоха на протест

По програмата за селските райони ще има средства за повече производители, обещаха от Министерството на земеделието

19.10.2015 | 17:37 Автор: Кремена Кръстева

Около 200 производители протестираха пред сградата на МЗХ заради промяната на условията по Програмата за развитие на селските райони. Измененията предвиждат нови изисквания за обработка на земеделските площи и намаляване на плащанията по агроекологичните мерки. Заместник-министър Васил Грудев, към който е насочен протеста, обясни, че новите условия в програмата ще дадат възможност повече фермери да получат еврофинансиране.

Протестриращите от Асоциацията на агроекологичните земеделски производители настояха да продължи плащането по мярката за опазване на почвите и водите, която заместник-министър Васил Грудев искал да спре с мотива, че няма пари в новата Програма за развитие на селските райони.

"Имаме опит за дезинформация, с цел подмяна и пускане на други схеми, които не е ясно по каква причина са по-добри, но е ясно, че това трябва да бъде спряно, но защо, никой не знае." - заяви Александър Атанасов , председател на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители.

Участниците в протеста бяха значително по-малко от първоначално обявените 3000 души. Оказа се, че някои от тях дори не са земеделски производители.

Министерството на земеделието излезе със своя позиция за новите условия по програмата. Заместник-министър Васил Грудев е убеден, че промените са разумни, а от тях ще могат да се възползват и животновъди и пчелари. Уточни също, че за последните две години 1200 земеделски производители са усвоили 260 млн. евро само по направлението за агроекологичност.

"Спирането на една схема, която е облагодетелствала определен кърг хора в рамките на няколко години, няма как да не окаже влияние. Нека се върнем на мотото, повече средства за повече хора , по-голям контрол над средствата, които се изразходват , да вдигаме изисквананията за сивкооборот, но това е с цел да се постигне истински ефект да почвата." - каза Васил Грудев, заместник-министър на земеделието.

Междувременно председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов разпространи съобщение, в което се казва, че организацията му се разграничава от протестните действия, организирани днес пред министерството.

 

fallback
fallback