Фермери излязоха на протест

По програмата за селските райони ще има средства за повече производители, обещаха от Министерството на земеделието

19.10.2015 | 17:37 Редактор: Кремена Кръстева
Фермери излязоха на протест

Около 200 производители протестираха пред сградата на МЗХ заради промяната на условията по Програмата за развитие на селските райони. Измененията предвиждат нови изисквания за обработка на земеделските площи и намаляване на плащанията по агроекологичните мерки. Заместник-министър Васил Грудев, към който е насочен протеста, обясни, че новите условия в програмата ще дадат възможност повече фермери да получат еврофинансиране.

Протестриращите от Асоциацията на агроекологичните земеделски производители настояха да продължи плащането по мярката за опазване на почвите и водите, която заместник-министър Васил Грудев искал да спре с мотива, че няма пари в новата Програма за развитие на селските райони.

"Имаме опит за дезинформация, с цел подмяна и пускане на други схеми, които не е ясно по каква причина са по-добри, но е ясно, че това трябва да бъде спряно, но защо, никой не знае." - заяви Александър Атанасов , председател на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители.

Участниците в протеста бяха значително по-малко от първоначално обявените 3000 души. Оказа се, че някои от тях дори не са земеделски производители.

Министерството на земеделието излезе със своя позиция за новите условия по програмата. Заместник-министър Васил Грудев е убеден, че промените са разумни, а от тях ще могат да се възползват и животновъди и пчелари. Уточни също, че за последните две години 1200 земеделски производители са усвоили 260 млн. евро само по направлението за агроекологичност.

"Спирането на една схема, която е облагодетелствала определен кърг хора в рамките на няколко години, няма как да не окаже влияние. Нека се върнем на мотото, повече средства за повече хора , по-голям контрол над средствата, които се изразходват , да вдигаме изисквананията за сивкооборот, но това е с цел да се постигне истински ефект да почвата." - каза Васил Грудев, заместник-министър на земеделието.

Междувременно председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов разпространи съобщение, в което се казва, че организацията му се разграничава от протестните действия, организирани днес пред министерството.