Банките печелят повече от лихви

Разходите на банките за лихви през първото тримесечие намаляват с 44%, а приходите от лихви- с 16%

19.10.2015 | 15:25 Редактор: Мариета Иванова
Банките печелят повече от лихви

Печалба от  285 млн. лв. регистрира банковата система към края на март, което е  с 61 млн. лв. по-висока от тази за първото тримесечие на предходната година. Увеличеният финансов резултат допринесе за подобряване на нивото на възвръщаемост на активите (ROA) и на балансовия капитал (ROE) съответно до 1.32% и до 10.23%, пише  Bloombergtv.bg, позовавайки се на данни на БНБ за състоянието на  банковата система от първото тримесечие.

Ръстът на печалбата се дължи до голяма степен на намалените лихви по депозитите. В сравнение с март 2014 г. лихвените разходи намаляха с 210 млн. лв. (44.0%). Влияние оказаха също така и регистрираните по-големи приходи от такси и комисиони и повишеният размер на другите оперативни приходи.

Неблагоприятно влияние върху размера на нетния общ оперативен приход имаше най-вече по-ниският размер на приходите от лихви, като за период от една година те се свиха със 178 млн. лв. (15.9%). Приходите от лихви намаляха при всички видове финансови активи, като най-голямо абсолютно намаление бе отчетено при тези от кредити и вземания.

Още по темата четете на  http://www.bloombergtv.bg