fallback

Credit Suisse: Еврото ще поевтинее през следващата седмица

Марио Драги се очаква да обяви ново разхлабване на монетарната политика на срещата на ЕЦБ на 22 октомври

18.10.2015 | 12:33 Автор: Георги Стоянов

Според Credit Suisse Group AG еврото ще е по-слабо следващата седмица, съобщава Bloomberg.

Това е така, защото президентът на Европейската централна банка Марио Драги се очаква да обяви ново разхлабване на монетарната политика на срещата на банката на 22 октомври в Малта, посочва водещ валутен анализатор на швейцарската банка, цитиран от Bloomberg.

Още по темата

Единната европейска валута остана без промяна миналата седмица, след като поскъпна през предходните две заради спекулациите, че Федералният резерв няма да повиши лихвените проценти в скоро време.

„Нашата меча прогноза за курса евро - долар се базира върху идеята, че ЕЦБ ще продължи програмата си за вливане на ликвидност и след края на годината”, казва Мат Дер, валутен стратег на Credit Suisse в Ню Йорк.

„Ние очакваме в изказването си Драги да заложи продължаването на програмата за вливане на ликвидност, но че то формално ще бъде обявено на срещата на банката през декември”, посочва Дер.

В петък еврото купуваше 1,1348 долара, след като поскъпна през предходните две седмици. Същевременно еврото поевтиня с 0,8% спрямо йената до 135,58 йени за евро.

Индексът на потребителските цени в еврозоната е изгубил 0,1% през септември – сигнал, че централната банка може да прибегне към допълнителни стимули.

За момента програмата за изкупуване на активи на ЕЦБ възлиза на 1,1 трилиона евро.

fallback
fallback