До месец подписваме за газовата връзка с Гърция

До 30 ноември трябва да се разплатим с американските ТЕЦ

15.10.2015 | 17:03 Редактор: Кремена Кръстева
До месец подписваме за газовата връзка с Гърция

 

Риск за енергийната система няма, а сигурността на отоплителния сезон не е застрашена, увери министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на икономически форум в София.  Думите й идват на фона на предупреждението на синдикатите, че "Мини Марица - изток" може да спре работа през зимата заради парите, които дължат американските централи "Марица - изток" 1 и 3. Според министър Петкова до месец се очаква и да бъде подписано окончателното инвестиционно решение за газовата връзка с Гърция.

45 милиона евро са осигурени от Европейската комисия за газовата връзка с Гърция. До дни в България ще дойде и екип на гръцката компания ДЕПА, който ще придължи преговорите по строежа на съоражението. 

 „По отношение на гръцкия интерконектор България е ангажирана. Има подписан договор и ангажирано количество от 1 млрд. кубични метра газ. Капацитетът на интерконектора е от 3 до 5 млрд. кубични метра, но обсъждаме всяка възможност която ще ни даде шанс да трансферираме по-големи количества газ" , заяви министър Петкова.

Вчера вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че страната ни ще настоява годишният капацитет на тръбата да се повиши до 25 милиарда кубически метра. Според представителите на ДЕПА обаче такъв вариант не е бил обсъждан по време на преговорите в Атина вчера.

„Капацитетът на газовата връзка по този проект е 3 милиарда кубически метра. Може да се увеличи до 5 милиарда кубически метра. За по-голямо увеличение в рамките на този проект не може да се говори. Евентуално може да се изградят други интерконектори“, заяви пред телевизия Bulgaria on air Костас Караянакос, Международни проекти – ДЕПА.

До 30 ноември трябва да се разплатим с американските централи, за да падне и цената на енергията от тях. До 27 октомври  трябва да приключи процедурата с 12-те банки-кредитори, които са изявили желание за отпускане заем на Българския енергиен холдинг за разплащане на дълговете в енергетиката. С част от парите от кредита  НЕК, която е част от холдинга,  ще преведе на американските централи  общо близо 1 млрд. лв. неплатени задължения. Двата ТЕЦ-а  на свой ред дължат близо 350 млн. лв. на мини "Марица изток".