fallback

Енергийните министри на България и Гърция ще обсъдят газовата връзка след седмица

Строителството на интерконектора може да започне още през 2016, коментира кореспондентът в Солун Катя Пеева

14.10.2015 | 19:06 Автор: Мариета Иванова

Енергийните министри на България и Гърция ще обсъдят проекта за газовата връзка следващата седмица (19- 25 октомври). Това е станало ясно по време на тристранната среща между българския енергиен министър Теменужка Петкова, гръцкия й колега Панос Скорлетис и координатора по енергийните въпроси от страна на САЩ Амос Хочщайн  в Гърция, съобщи в предаването Денят On AIR с Веселин Дремджиев кореспондентът от Солун Катя Пеева.

„Темата на срещата не беше дали, а кога ще започне изграждането на трасето и поредната проверка дали Ципрас ще изпълни обещанията си, защото проектът е ключов за доставка на газ за цяла Европа,“ коментира Пеева.

Тя изтъкна, че по време на разговорите е станало ясно, че изграждането на газовата връзка може да започне още през следващата година и да приключи за година- година и половина.

По думите на Пеева поводът за провеждането на подобна среща в такъв формат е провокирана от  видимото забавяне на проекта. - „Несигурността по проекта не идва от българската страна, а от гръцката страна,“ коментира тя.

По думите й  сега се прави необходимата проверка дали има промяна в енергийната политика на Гърция.

Тя изтъкна, че е имало съмнения, че бившия енергиен министър Лафазанис е насочвал енергийната политика на Гърция към Русия. В тази връзка тя посочи, че при едно от обсъжданията на проекта, той заминал за Москва.

По думите на Пеева „при последното посещение на Ципрас в САЩ вероятно е бил притиснат за ускоряване на проекта“. И обобщи, че газовата политика показва, че "този Ципрас е нов Ципрас".

Вижте цялото интервю от видео файла.

 

fallback
fallback