Преговори за газовата връзка с Гърция

България иска да се транзитират до 20-25 млрд. куб. метра газ

14.10.2015 | 18:09 Редактор: Кремена Кръстева
Преговори за газовата връзка с Гърция

В Атина се водят преговори за активизиране на проекта за газова връзка между България и Гърция, в които участва и министър Теменужка Петкова, съобщи БНР.

Интерконекторът с България е приоритет и на гръцката енергийна политика, заяви в парламента в Атина новият министър на енергетиката Панос Скурлетис.  По газовата връзка ще се доставя азерски природен газ към България и от там до Румъния и Унгария, за да се намали зависимостта на двете европейски страни от руското синьо гориво.

Проектът е ключов за Европейската комисия и е свързан с Трансадриатическия газопровод за трансфер на природен газ от Азербайджан през Гърция за европейските страни.

Газовата връзка е от голямо значение и за България, защото ще предостави нови възможности за доставка на синьо гориво. България настоява по тръбата да се транзинзитира по-големи голичества газ.

"Мислим за връзка с много по-сериозно обеми от порядъка на 20-25 млрд. куб. метра. Целта ни никога не е била само и единствено гарантиране на газовите доставки. Да, с един обем от между 3-5 млрд. куб. метра гарантираме консумацията на България. Аз искам обаче България да е държава, която ще продължи да трансферира газ, а не само да консумира", каза вицепремиерът  Томислав Дончев.  

Още по темата

Изграждането на газовата връзка с България е и от ключово значение за американската дипломация, което видимо се доказва от интензивните контакти на специалния американски координатор в областта на енергетиката – Амос Хохстейн, който в момента води преговори с гръцкия министър, пише гръцкият вестник Екатемерини.

САЩ не веднъж са изразявали готовност да доставят газ за Европа чрез LNG терминали. На въпрос на Bulgaria ON AIR вицеепремиерът Томислав Дончев нито потвърди, нито отрече възможността България да получава синьо гориво от Америка.

България залага много и на местния добив в бъдеще. На този етап страната ни е почти изцяло зависима от руския газ, а изграждането на газовите връзки със съседните страни въври трудно.