Без преференции за ТЕЦ Марица Изток 1 и 3

Работодателите са недоволни, че ЕК бави решението си по тяхната жалба

13.10.2015 | 15:58 Редактор: Кремена Кръстева
Без преференции за ТЕЦ Марица Изток 1 и 3

Национално представените работодателски организации настояват правителството да гласува решение, с което да спре плащанията над пазарната цена за електроенергията от американските централи "Марица Изток -1" и "Марица Изток - 3", докато излезе решението на ЕК по жалбата на бизнеса за неправомерна държавна помощ.

Работодателите ще подготвят нова жалба срещу така наречените американски централи. Това стана ясно след закрита за медиите среща на организациите с ръководителя на Представителството на ЕК у нас Огнян Златев.

Работодателските организации са недоволни, че ЕК бави решението си по повод жалбата им от миналата година за неправомерна държавна помощ спрямо така наречените американски централи.  

"Твърдим, че държавата оказва неправомерна помощ на американските централи в обем от 333 милиона лева годишно, с което се натоварват сметките на българската индустрия." - заяви след срещата Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал в България.

Всичко това според работодателите прави родните компании неконкурентоспособни. Те са категорични, че токът от американските централи не трябва да се изкупува на преференциални цени.

"Никой не казва, че тия централи трябва да бъдат национализирани или да бъдат спрени да работят. Те са нужни да системата на страната. Неслучайно те са на мястото, където са лигнитните въглика. Ние продаваме нашата продукция на свободния пазар, няма никакви преференциални цени за нас." - каза Кирил Домусмиев, председател на КРИБ.

Работодателските организации са непримирими и относно решението на енергийния регулатор за такса задължение към обществото. От 1 август тази година добавката "задължение към обществото" стана еднаква за битовите и стопанските потребители, в размер на 38 лева.