fallback

Ferrari се надява на 900 млн долара от Уолстрийт

Компанията избра символа RACE на NYSE

10.10.2015 | 08:10

Ferrari, филиалът за спортни автомобили на Fiat Chrysler Automobiles предвижда да набере до 900 млн долара на борсата, показват документите, внесени в петък 9 октомври пред Комисията по ценни книжа /SEC/. Компанията обяви намерението си да направи IPO в САЩ на 28 август 2015.

Брандът има намерение да продаде 17,175 млн акции, или 9% от капитала си на цена от 48-52 долара за акция. При най-високата цена, Ferrari би получил пазарна капитализация от 9,8 млрд долара.

Дяловете ще се търгуват на NYSE под символа RACE.

Серджо Маркионе, главен изпълнителен директор на Fiat Chrysler и Ferrari обяви пръв новината за излизане на борсата преди година.

В последните години Ferrari нарочно държеше годишното производство на около 7000 коли, с което караше купувачите да чакат година за кола. Маркионе твърдеше, че компанията може да увеличи производството си до около 10 000 коли годишно без да навреди да печалбата си – чрез засилване на продажбите на пазари като Китай и запазвайки дела си на зрели пазари като САЩ и Европа, пише WSJ.

 

Брандът Ferrari

Базирана в Маранело, Италия, Ferrari е основана през 1947 и през годините си създаде звездна репутация на пистата и извън нея. Топ моделите като La Ferrari често се продават за над 1 млн долара.

Роудшоуто на Ferrari, което трябва да привлече инвеститорския интерес, се очаква да стартира около 12 октомври 2015. Серджо Маркионе иска да използва максимално бранда на пазара за луксозни стоки и се очаква да разшири лицензирането на логото с черния жребец.

Италианският автопроизводител вече дава името и логото си за брандирани като Ferrari стоки, например очила, компютри, часовници.

Ferrari ще продаде 9% от акциите си на борсата, а останалите 80% ще бъдат разпределени между сегашните акционери на Fiat Chrysler. Останалите 10% са собственост на Пиеро Ларди Ферари, синът на основателя на компанията, Енцо Ферари.

 

Четете още за автоиндустрията и най-новите модели автомобили и гледайте предаването Колела в събота и неделя от 15:30 по Bulgaria ON AIR. Следете и YouTube канала на Колела.

 

 

fallback
fallback