Заведенията с по-ниски такси за авторски права

Страната ни е на последно място в Европа по събираемост на тези такси

05.10.2015 | 16:06 Редактор: Кремена Кръстева
Заведенията с по-ниски такси за авторски права

С 25 % по-малко ще плащат заведенията за авторски права на излъчваната от тях музика. Така Музикаутор и Профон, които събират таксите, и асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите сложиха край на дългогодишните спорове за неплащане на авторските права. Неслучайно страната ни е на последно място в Европа по събираемост на таксата.

С тази отстъпка се очаква приходите от авторски права да се повишат многократно. В момента таксата за музика се определя в зависимост от броя места в едно заведение, категорията му и населеното място. Един ресторант с около 100 места плаща около 500 лева на година за авторски права, преди договорената отстъпка. А иначе това би излязло по изгодно на бизнеса предвид солените санкции от 2 до 20 хиляди лева. Вече чрез един общ представител Музик аутор и Профон ще договарят условията за плащане чрез така наречената услуга на едно гише.

От компаниите и министерство на културата предлагат и местната власт да се ангажира с проверките дали се спазват авторските права по заведенията. Експерти от бранша настояват и повече български песни да звучи в българските медии. В Белгия и Франция има специален закон, с който се въвеждат квоти за националната музика.

Калин Вельов е на мнение, че българската музика се пренебрегва, дава за пример нашите съседи, които предпочитат да слушат предимно родна музика.

След договореностите с хотелиери и ресторантьори Музик аутор и Профон започват преговори с таксиметровите компании.