fallback

Договорът с Полша за МиГ-29 пред подписване

Спестяваме 24 милиона лева, ако Полша се заеме с ремонта на руските военни самолети

02.10.2015 | 18:38 Автор: Кремена Кръстева

Предварителният договор за ремонта на двигателите на нашите МиГ вече е подписан, стана ясно още в началото на пленарния ден. По-късно самият министър на отбраната демонстрира задоволство от постигнатия успех в преговорите с Полша, мощно подкрепен от реформаторите. До края на тази година България ще вземе под наем от Полша два отремонтирани двигателя, докато през април 2016 година получи шест самолета с удължен летателен ресурс. По думите на Ненчев Полша е уверила, че е в състояние да извърши ремонта и е дала гаранции за качество.

Военният министър обяви , че шефът на военната авиация ген. Румен Радев е бил в течение на всички разговори, които се водят с Полша и дори в последния тур на преговорите също е имало негов представител. Но нямал представа защо е подал оставка.

Реформаторският блок застана твърдо зад Николай Ненчев. Все пак стана ясно, че има и някои забележки към работата му, но не уточни какви.

Реакцията на БСП беше в тон с руската - поляците имат лиценз да ремонтират самолетите, но само своите, не и чужди. По тази причина от БСП са убедени, че този договор няма да стане факт.

Споровете по тази тема ще продължат и през следващите седмици, по скоро обаче по политическата права, отколкото с експертни аргументи.

Повече по темата вижте в следващия репортаж.

 

fallback
fallback