Депутати в спор за подпомагането на изоставащите региони

Регионалната комисия в НС подкрепи промените в Закона за регионалното развитие, предложени от МРРБ

01.10.2015 | 16:32 Редактор: Мариета Иванова
Депутати в спор за подпомагането на изоставащите региони

Депутати от парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление спориха по целенасоченото подпомагане на изоставащите региони – Северозападна България, планинските и полупланинските райони,  предава Investor.bg. Спорът е възникнал около гласуването.

Народните представители не приеха предложенията на група депутати от Патриотичния фронт (ПФ) за промени в Закона за регионалното развитие, но подкрепиха предложенията за поправки в същия закон на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
От ПФ настояват МРРБ да има задължение да планира средства за регионално развитие в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен период.

Патриотите настояват също така регионалното министерство да изготвя специален индекс за инвестиции в регионалното развитие, както и индекс за човешкото развитие за всеки от районите.

От МРРБ предлагат малките общини - от четвърта и пета категория съгласно Националната концепция за пространствено развитие, както и по-големите общински центрове в планински, полупланински и погранични райони, да получават целенасочена държавна подкрепа. Идеята е заложена и в специална стратегия за развитие на икономически изоставащите региони, за изготвянето на която помага и Българската академия на науките.

Изоставащите общини ще бъдат включени и в специална инвестиционна програма, която следва да бъде готова до края на ноември.
Още по темата може да прочетете на Investor.bg.