fallback

ЕК отпуска над 44 млн. евро за обходния път на Габрово

Средствата са от регионалните фондовете на ЕС

29.09.2015 | 13:32 Автор: Мариета Иванова

Европейската комисия одобри предоставянето на над 44 млн. евро от регионалните фондове на ЕС за първата фаза от изграждането на обходния път на Габрово, съобщиха от Европейската комисия в България. Проектът има за цел да изгради обходен път край града.

Основната цел е да бъде изведено движението извън града, да се намалят задръстванията, замърсяването на въздуха, нивото на шум в града и не на последно място на пътно-транспортните произшествия.

"Габрово е един от най-успешните в усвояване на еврофондовете градове в България, затова не се съмнявам, че и тези 88 милиона лева европейско финансиране ще постигнат отлични резултати,” коментира заместник-председателят на ЕК с ресор "Бюджет и човешки ресурси" Кристалина Георгиева. - С тяхна помощ ще бъдат построени или ремонтирани общо 23 км пътища в и около Габрово. Така транзитният трафик ще заобикаля града, за да бъде той по-чист, а придвижването в него - по-бързо и безопасно. Пожелавам на габровци и гостите на града им бърза реализация на един чудесен проект”. 

Комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу на свой ред заяви: „Искам да подчертая колко важна е транспортната инфраструктура за една страна, а в случая тази инвестиция ще окаже значително въздействие върху качеството на живот на хората.“  Проектът се финансира в рамките на българската оперативна програма „Транспорт“. По линия на Кохезионния фонд Европейския съюз ще отпусне 44,5 млн. евро от общата инвестиция в размер на 55,6 млн. евро.

 

fallback
fallback