Лидия Шулева: Важно е как ще се прилага Законът за равнопоставеността на половете

Трябва да се работи и в посока на развиване умения у жените да поставят изисквания на работното място, стана ясно от думите й

29.09.2015 | 11:43 Редактор: Мариета Иванова
Лидия Шулева: Важно е как ще се прилага Законът за равнопоставеността на половете

Законът за равнопоставеността на половете е готов от началото на година и е разглеждан на заседание на Министерски съвет, посочи в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR бившият икономически министър Лидия Шулева. Тя допълни, че от неправителствената организация, в която членува- Съвета на бизнеса в България, са изпратили становище по подготвения закон през месец май тази година и все още очакват отговор по него.

„Поставя се много често въпросът за мястото на жените в различни органи, организации и т.н. Като цяло жените имат по-малко представителство, но ние държим Законът да се нарича за равнопоставеност между половете – защото има и много феминизрани професии”, коментира още Шулева.

Тя подчерта, че препоръките на Съвета на бизнеса в България по закона за няколко:

  • На първо място да се гарантира изпълнението на закон, да има ясно записани санкции при неизпълнение и да се покаже как ще се осъществява контролът. Ако не се отбележи ясно и точно, ще остане поредното добро пожелание. За нас това е основна ключова препоръка.
  • На второ място – поставяме два много важни въпроса -  равнопоставеност на ръководните постове и при заплащането. Това не е достатъчно добре развито в настоящия закон, коментира Шулева.

Тя подчерта, че друг ключов проблем е жените да си поставят т.нар. „стъклени тавани” и поясни, че се наблюдава следната тенденция: „Мъжете  са много по-активни в търсене на изисквания за повишаване на заплатата, докато жените много често очакват да бъдат оценени и да им бъде предложено”. По думите на Шулева следва да се работи и в тази посока.

Вижте цялото интервю от видео файла.