fallback

Китайският милиардер Ли Кашин изпадна в немилост пред ККП

Пекин не хареса продажбите му на активи в Китай и Хонконг

21.09.2015 | 11:28

Официалният вестник на Китайската комунистическа партия /ККП/ критикува милиардера от Хонконг Ли Кашин за това, че реши да продава активи на континентален Китай, в момент, когато втората икономика в света изпитва затруднения.

"Капиталите нямат граници, но деловите хора имат родина", пише вестникът.

Още по темата

Наричан "Супермен" заради изключителния си усет към бизнеса, 87-годишният Ли Кашин в последните месеци направи значителни инвестиции в имоти в Китай, където ръстът е на най-ниско ниво от 24г. - след като инвестира силно през 90-те години.

Продажбите му на континентален Китай и в Хонконг, дадоха основание да се предполага, че най-богатият човек в Азия губи доверие в регионалната икономика.

Вестникът написа в официалния си акаунт в една социална мрежа, че отварянето на Китай, огромният му пазар и преференциалните политики са били "крайъгълният камък" на успеха на Ли Кашин, който той сега изоставя.

"Той се възползва от просперитета, когато всичко вървеше добре за нас, но не иска да се изправи пред препятствията заедно с нас, когато имаме трудности. Това е наистина неприемливо", написа в неделя ежедневникът в WeChat.

Още по темата

Оттеглянето на Ли Кашин би имало "негативно влияние" на доверието в Китай, пише още в статията, която се опитва да намали съмненията. "Китайската икономика представлява над 12% от глобалната. Оттеглянето само на един бизнесмен може ли да се отрази на фундаментите", пита вестникът.

Ли Кашин притежава богатство, оценявано от 29,1 млрд евро според Bloomberg. Ли Кашин започна като производител на пластмасови цветя. Роден е през 1928г.

fallback
fallback