Идеята общините да налагат до 2% ДОД отпада

Партиите в парламента не подкрепят предложенията на министър Горанов

16.09.2015 | 16:27 Редактор: Кремена Кръстева
Идеята общините да налагат до 2% ДОД отпада

Идеята общините да налагат до 2% ДОД отпада. Това стана ясно след като председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи предложението на министъра на финансите Владислав Горанов общините да имат право да въведат   налога. Идеята на министъра  беше посрещната с резерви и критики и от останалите партии в парламента.

 

Предложението на министър Горанов предизвика противоречиви коментари в парламента. Идеята веднага събуди острата реакция на БСП, които обвиниха управляващите, че са излъгали хората с обещанието, че няма да вдигат данъците. Социалистите не виждат логика в идеята за този данък след като правителството заявява, че е събрало два милиарда допълнителни приходи в бюджета.

„Първо този закон ще породи допълнителни  регионални различия , големите общини, които са богати, няма да вдигат данъка, малките, които са лишени от приходи ще вдигнат данъка.  Тоест богатите ще стават все по богати, бедните ще стават все по бедни общини“,заяви Корнелия Нинова.

От ГЕРБ побързаха да се разграничат от идеите на финансовия министър и обещаха предложенията да бъдат преработени. Това ще се случи и с предложението компаниите да декларират пред данъчните всички стоки и услуги над 700 лв. с възстановен ДДС. Със сигурност ще бъде вдигнат прагът, над който фирмите ще имат това задължение.

„Съвсем редовна практика е напоследък е фирмите да купуват автомобилите си , купувайки автомобили с над 5 места ползват данъчен кредит за тези автомобили, използват и данъчния кредит за бензин, ремонтите. Съвсем нормално е част от ДДС не е във връзка с облагаемата ви дейност“, подчерта Менда Стоянова от ГЕРБ.

От Реформаторския блок и ДПС също няма да подкрепят подобна идея. Данъчните закони ще бъдат на дневен ред в парламента след местните избори на 25 октомври.