fallback

България предлага Европейски фонд за енергийна сигурност

Надявам се да срещнем подходяща атмосфера в Еврокомисията за тази идея, коментира министър Митов

15.09.2015 | 19:48 Автор: Мариета Иванова

България предлага да бъде създаден Европейски фонд за енергийна сигурност, който да гарантира финансирането на проекти, които ще влязат в общата концепция на европейския енергиен съюз. Идеята представи пред  журналисти министърът на външните работи Даниел Митов, който участва във форум за енергийната сигурност. В събитието участваха още вицепрезидентът на ЕК и комисар по въпросите на Енергийния съюз в ЕС Марош Шефчович, предава Investor.bg.

"Надяваме се, че ще срещнем подходящата атмосфера и климат в Еврокомисията, за да можем да реализираме тази идея. Това ще е от полза за региона на Югоизточна Европа, който е доста изостанал по отношение на сигурността“, заяви Митов.

На въпрос дали и други членки на ЕС подкрепят идеята, Митов коментира, че и други страните я споделят. Той допълни още, че предстоят разговори, но е важно какво ще кажат по темата комисарите Шефчович и Канете (Мигел Канете - еврокомисарят по въпросите на климата и енергетиката – бел. ред.).

Външният министър заяви, че ЕС трябва да отговори най-вече на въпроса „дали с газовите проекти ще позволим да се заобиколи Украйна, или не“.

Думата на България тежи, защото сме на пътя на основните коридори, които ще бъдат в бъдеще част от общия енергиен съюз. Руски газ така или иначе ще пристига в Европа, въпросът е как. Трябва да разнообразяваме източниците на доставка, също и да се увеличи свързаността между държавите от ЕС. Държавите кандидатки трябва да се включат в този процес, обясни Митов.

По темата за бежанците външният министър коментира, че „вече сме казали, че ще приемем 1600 души”. – „България вече има достатъчен брой бежанци на своя територия, особено отнесени към брутния ни вътрешен продукт на глава от населението. Изпълнили сме до голяма степен своите задължения, други държави трябва да се замислят по темата,“коментира още той. Митов заяви още, че затварянето на граници не бива да се превръща в тенденция в ЕС и че не бива да отстъпваме от вече постигнати свободи.

Външният министър коментира и темата за прелитането на руски самолет над България към Сирия, което премиерът Бойко Борисов обяви, че лично е разрешил. Даниел Митов каза, че управляващите са обсъждали вариант, ако евентуално бъде нарушено въздушното ни пространство, какво да предприема и че „по никакъв начин не е нарушавано въздушното ни пространство“.

 

fallback
fallback