Министерството на финансите предлага плащанията в брой да са само до 5 хиляди лв.

Ако бъдат одобрени промените, ще влязат в сила на 1 януари 2016

14.09.2015 | 18:03 Редактор: Мариета Иванова
Министерството на финансите предлага плащанията в брой да са само до 5 хиляди лв.

Министерството на финансите предлага плащанията в брой да паднат от 15 хиляди до 5 хиляди, става ясно от предложения за промени на Закона за ограничаване на плащанията в брой посредством промени в Закона за корпоративно подоходно облагане (ЗКПО), пише Investor.bg.

Предложенията за промяна са представени като мярка за ограничаване на  сивата икономика.

„Предлаганото допълнително ограничаване на плащанията в брой е в съответствие с наложилата се практика в държавите членки на Европейския съюз, където прагът за ограничаване на плащанията в брой е в диапазон от 2 000 до 3 000 евро“, аргументират се вносителите.

Предлага се плащанията на територията на страната да се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка, когато са на стойност, равна на или надвишаваща 5 000 лв. или на стойност под 5 000 лв., представляваща част от парична престация по договор, чиято стойност е равна на или надвишава 5 000 лв., предава Investor.bg.

Ограничението обаче ще се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна на или надвишава 5 000 лв. по курса на Българската народна банка в деня на плащането, става ясно от мотивите.

„Мярката ще стимулира текущото отразяване на паричните потоци чрез първични счетоводни документи и ще способства за минимизиране на разплащанията в брой по сделки между лицата, участници в стопанския оборот“, допълват от МФ.