fallback

Мохамед Ел-Ериан: Петролният пазар е извън контрол

Коментар на Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz за телевизия Bloomberg

14.09.2015 | 13:12 Автор: Георги Стоянов

Добре, нека поговорим за петролните пазари Мохамед, защото Goldman също направиха нова прогноза. Те казват, вижте, като погледнем предлагането, в САЩ то е с 100 милиона барела на ден в повече спрямо средното за последните 5 години. Добивът на шистов петрол не се очертава да изчезне, производството няма да намалее и запасите в САЩ ще продължат да  нарастват. Според тях цената ще падне до 20 долара. Това рационално ли е?

Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz:

Още по темата

Първо, това е възможно, защото петролният пазар е извън контрол. Той е като валутния пазар на развиващите се страни. Той е фундаментално извън контрол. Имаше земетресение.

Петролният пазар претърпя трус, както по отношение на предлагането, така и по отношение на търсенето и за това динамиката, определяща цената, се е променила напълно.

Така че те са прави като казват - не подценявайте потенциала за хипер волатилност.

Аз си мисля обаче, че 20 долара е наистина агресивна прогноза. Не мисля, че петролът ще се понижи до 20 долара, освен ако няма голяма глобална икономическа катастрофа.

Те обаче са прави да кажат, че това е един много по-волатилен петролен пазар, точно както валутният пазар на развиващите се пазари, който също е много по-волатилен.

Не зависи ли това до голяма степен от Китай и дали Китай, както чухме техният премиер да казва преди няколко дни, е на път да постигне 7% растеж. Той обеща това на света.

Мохамед Ел-Ериан: До сега трусовете в Китай бяха по-скоро финансови, отколкото икономически. И ако китайските политици са прави, те вярват, че могат да ограничат сътресенията до финансовия сектор, което означава, че всичко това няма да се отрази на потреблението на домакинствата. 

Рискът е, че това може да се отрази на потреблението на домакинствата. Аз вярвам, че финансовата нестабилност в Китай ще продължи, но че те ще успеят да защитят реалната икономика, което означава, че приземяването ще е меко.

Не със 7 – 7,5%. По-скоро с около 6%, но вярвам, че те могат да приземят икономиката си меко.

Финансовата нестабилност обаче ще продължи, защото там има толкова голям балон на фондовия пазар.

 

fallback
fallback