Ще намерят ли Путин и ОПЕК общ език

Коментар на Питър Норман за телевизия Bloomberg от Лондон

11.09.2015 | 16:16 Редактор: Георги Стоянов
Ще намерят ли Путин и ОПЕК общ език

Връщаме се към въпроса с петрола, нали така? И въпросът дали ще станем свидетели на сътрудничество между различните големи доставчици на петрол на глобалния пазар, за да ограничат предлагането. Това обаче не е особено вероятно. Това поне е мнението в една от статиите днес.

Още по темата

Питър Норман, Bloomberg: Първо, наистина има добри причини да вярваме, че има идея в това Кремъл и ОПЕК да обединят усилията си, за да свият доставките.

Тук обаче има много структурни проблеми, фактори, които ни карат да мислим, че това вероятно няма да се случи.

Първо Москва няма национална нефтена компания. Моделът там не е такъв. Освен това там има тежки сибирски зими и комплексна геология.

Всичко това пречи за бързото свиване на добива в Русия. От горе на всичко има и икономически пречки.

МВФ прогнозира, че бюджетният дефицит на Москва през тази година ще достигне 3%, докато в Саудитска Арабия, чието производство е почти също толкова голямо, колкото това на Русия, там дефицитът се очаква да достигне 20%.

Така че всичко това прави сътрудничеството между Путин и членовете на ОПЕК по-малко вероятно. Всеки път, когато чуем да се говори за това обаче, то влияе на цените на петрола, не е ли така?

Питър Норман: Наистина е така. Всъщност преди няколко седмици се случи точно това. Този връх, който достигнахме през юни - сега цената е с 25% под този едногодишен връх през юни.

Има и исторически прецедент за това. За първи път се заговори за подобно сътрудничество по време на Студената война през 70-те. Руснаците разчетоха зад провала на идеята американския империализъм. Отново имаше подобна история след 11 септември, както и в дните на глобалната финансова криза.

Кит, това е толкова комплексна игра на ‘Кой ще мигне пръв ’. Наблюдаваме я на пазарните на много суровини. Никой доставчик не иска да е този, който ще ограничи производството си.

Кит Джукс, глобален стратег на Societe Generale:

Да, мисля, че те имат различни нужди и различни слабости. От моя гледна точка като човек, който не е експерт по петрола, ако Саудитска Арабия може да произвежда на ниски цени и искат да накарат и другите  производители да ограничат производството си, стратегията е да имате достатъчно ниски цени достатъчно дълго време, за да забавите технологичния щурм, който увеличава предлагането.