fallback

Енергийният министър не се притеснява от режим на тока

Няма непосредствена опасност, увери Теменужка Петкова

11.09.2015 | 15:09 Автор: Мариета Иванова

Няма опасност от режим на тока заради невъзможността на Националната електрическа компания (НЕК) да се разплати с т. нар. „американски централи“ в Маришкия басейн, коментира пред журналисти  енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя е изразила надежда, че ще има оферти с добри условия от банки за обявените търгове от БЕХ, предава Investor.bg. От думите й станало ясно, че процедурата около това ще продължи до два месеца.

Обявите за набиране на синдикиран заем или облигационна емисия са публикувани и в Официалния вестник на ЕС.

Investor.bg припомня, че крайният срок за разплащане на НЕК с AES Гълъбово и КонтурГлобал е края на ноември.

Сценариите за режим на тока се появиха с оглед на вероятността при неплащане от страна на НЕК на централите, те от своя страна да не се разплатят с мините, което на свой ред ще се отрази на доставките на въглища до всички енергийни производители.

По думите на министъра на енергетиката двете американски централи дължат към 350 млн. лева на „Мини Марица – изток“. Но според нея опасност от режим на тока заради липсата на доставки на въглища за централите няма.

"Мините са достатъчно отговорно държавно дружество и изпълняват безусловно своите ангажименти и са доказали, че са национално отговорна компания, така че да осигурим енергийната сигурност на страната“, допълни още енергийният министър.

Във връзка подготвяния протест на бизнеса срещу поскъпването на тока Петкова е категорична, че правителството е изпълнило приоритетите, поети при разговорите през летните месеци. Тя посочи, че в момента тече процедура по „пренотификация“ на наредбата за облекчаване на енергоемката индустрия във връзка с ангажиментите на ЕС за развитие на зелената енергия.

На практика това означава, че Брюксел е върнал първия вариант на проекта за преработка и в момента текстовете се доуточняват с европейските чиновници, предава Investor.bg.

 

fallback
fallback