Цената за спасяването на китайската икономика

Коментар на Енда Куран за телевизия Bloomberg от Хонконг

11.09.2015 | 15:06 Редактор: Георги Стоянов
Цената за спасяването на китайската икономика

Това е същият стар трик. Не е ли така?

Енда Куран, Bloomberg: Когато тази седмица той коментира колко стабилни са икономическите им фундаменти и как всичко около растежа върви по план,  той не спомена за нарастващата цена.

Още по темата

Те харчат стотици милиарди по най-различни начини. С част от тези пари те подкрепят фондовия пазар.

Той може да твърдят, че това не са стимули, а просто мярка за стабилизиране на пазара. Други пари обаче се наливат в реалната икономика, за да може тя да се съживи.

Те наливат десетки милиарди в инфраструктурни проекти – пътища, магистрали, мостове и подобни под формата на строителни облигации.

След това както знаем те имат и други политики – понижават лихвените проценти. Така че общо, ако съберем всичко това, сметката набъбва до стотици милиарди щатски долари.

Но как нещата се различават от 2008 и какво те трябва да направят, китайските власти трябва да направят, за да рестартират икономиката?

Енда Куран: Нещата са различни от 2008. Тогава те съвсем публично предоставиха стотици милиарди долари чрез банкови кредити, за да съживят икономиката. Този път това се прави без толкова шум и средствата са по-фокусирани.

Те искат да избегнат грешките, които допуснаха при последната програма за стимулиране на икономиката през 2008, които доведоха до голямо нарастване на дълговете – кредити, които попаднаха в лоши сектори на икономиката и не бяха върнати.

Този път те искат да са по-ефективни. Въпреки това мащабите може да се окажат също толкова големи.

Mizuho Bank например смятат, че сегашният пакет от мери за стимулиране на икономиката ще достигне размерите на този през 2008 – 9.