Президентът изтъкна устойчивия ръст на двустранната търговия между България и Германия

Държавният глава обеща да продължат реформите за подобряване на бизнес средата

11.09.2015 | 14:21 Редактор: Мариета Иванова
Президентът изтъкна устойчивия ръст на двустранната търговия между България и Германия

Президентът Росен Плевнелиев изтъкна факта, че двустранната търговия между България и Германия година след година бележи все по-устойчив ръст. При откриването на нова производствена мощност в компания, специализирана в производството на автоматиката, държавният глава посочи, че мащабите на търговията между двете страни през 2014 година е достигнала 5.9 млрд. евро, което по думите е „абсолютен рекорд”.

„Германия е най-големия търговски партньор на България и страната ни изнася повече за Германия, отколкото внася от там, като през тази година очакваме нов рекорд от над 6 млрд. евро,” посочи президентът, посочват от пресофиса му.

Президентът коментира още, че показателно за добрите бизнес отношения между страните е присъствието на световен гигант в автоматиката, който вече двадесет и пет години работи успешно в България.

Плевнелиев е категоричен, че България ще бъде все по-добро място за правене на бизнес за производство, включително и на високо технологични продукти.

Той също така обеща, че страната ни ще продължи да работи активно за подобряване на условията за бизнес у нас.

"Ще извършим своите национално-отговорни реформи, ще подобрим системата на правораздаване, за да стане по-прозрачна и по-ефективна. Ще въведем дуалната система на образование, за да може младите българи освен знания, да получат и професионални умения", изтъкна в словото си държавният глава.

Пред присъстващите бяха демонстрирани бионик продуктите от производствената гама на компанията – SmartBird и BionicOpter.

Сред гостите на събитието бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, Петер Фридрих - министър по федералните, европейските и международни въпроси на федералната провинция Баден-Вюртемберг, мениджъри и служители в новооткрития завод, предават от пресцентъра на президентството.