По-широки възможности за българския бизнес в Молдова

Молдова е естествен икономически партньор за България

11.09.2015 | 12:28 Редактор: Ирина Георгиева
По-широки възможности за българския бизнес в Молдова

Естествен икономически партньор за България е Република Молдова. Тя има достатъчно икономически потенциал, който ще допринесе за разширяване на сътрудничеството между нашите държави. 

Това заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева по време на седмото заседание на Междуправителствената българо-молдовска комисия за икономическо сътрудничество в Кишинев под съпредседателството на двамата заместник-министри на икономиката – г-жа Даниела Везиева /България/ и г-н Виталий Юрку /Молдова/. 

В дневния ред бяха включени за обсъждане въпроси в основните области на двустранното сътрудничество – взаимна търговия, инвестиции, енергетика, туризъм, земеделие, информационни и комуникационни технологии и др. Комисията набележи съгласувани мерки за разширяване на сътрудничеството и деловите връзки между двете страни в областите от взаимен интерес.

През следващите години между България и Молдова ще бъде развивана индустрия, базирана на наука и високи технологии и производства с висока добавена стойност и устойчивост. Приоритетни в това отношение ще бъдат свободните икономически зони, в които има добри условия за развитие на инвестиционна политика в областта на производството и услугите, обяви зам.-министър Везиева.

"Нашето желание е в областта на двустранното сътрудничество да се набележат реални и прагматични стъпки за засилване на взаимодействието на институционално и корпоративно ниво, за да се увеличи търговията помежду ни, както и да се намерят нови възможности за сътрудничество." - обяви зам.-министър Везиева.

Има готовност да бъдат реализирани конкретни бизнес инициативи, под формата на обмен на бизнес посещения и делегации, провеждане на форуми, за да се помогнат фирмите от двете страни по-добре да опознаят съществуващия потенциал за ръст във взаимната търговия, посочи зам.-министър Везиева.

"Възможни направления за активизиране на сътрудничеството с Молдова и увеличаване на българския износ могат да се търсят в областта на доставки на стоки на хранително-вкусовата промишленост и оборудване за нея, по-висок обмен в селското стопанство и в IT индустрията и туризма." - допълни тя.

В качеството си на съпредседател от българска страна зам.-министър Везиева декларира готовност да подкрепи и други конкретни проекти и инициативи, които ще допринесат за разширяване на партньорството на двете държави, както на институционално, така и на бизнес ниво.

В рамките на посещението си в Молдова зам.-министър Везиева проведе срещи и с министъра на земеделието и хранително-вкусовата промишленост г-н Ион Сула, с председателя на молдовската търговската камара, с генералния директор на Организацията за развитие на малките и средните предприятия, както и със заместник-директора на Организацията за привличане на инвестициите и насърчаване на износа на Молдова.

От българска страна на срещите присъстваха г-н Никола Стоянов зам.-изп. директор на Изпълнителната Агенция за насърчаване на малките и средни предприятия /ИАМСП/ и г-жа Меджие Ахмедова зам.-изп. директор на БАИ. Те изразиха готовност да се ангажират с реализацията на конкретни инициативи и мероприятия с участието на представители на бизнеса от двете страни и изготвяне и подписване на меморандум за сътрудничество между двете Агенции за насърчаване на малките и средни предприятия.

Най-голям дял в износа на България за Молдова заемат петролните и фармацевтичните продукти, пластмасовите изделия, стъклените бутилки и слънчогледовите семки.

През 2014 г. стокообменът между Република България и Република Молдова е в размер на 143,5 млн. щат. дол., отбелязвайки ръст от 13.7%, износът на България е нараснал с 10.0 % и възлиза на 102.7 млн. щат. дол., докато вносът от Молдова се е увеличил с 22,7 % и възлиза на 40.8. млн. щат. дол.

През първите шест месеца на 2015 г. двустранният търговски оборот е намалял с 32.1%, износът е спаднал с 26.6%, а вносът е намалял с 44,0%. Тази негативна тенденция се очерта след събитията в Украйна през миналата година.