fallback

Резки движения на офшорните валутни пазари в Китай

Коментар от Хонконг на Дейвид Инглес, Bloomberg

11.09.2015 | 08:14

Причината да погледнем към офшорните валутни пазари на Китай е, за да разерем дали и там ще бъдат открити толкова мащабни позиции след силното поскъпване юана на континенталните пазари вчера. Тогава, да припомним, китайските пари поскъпнаха с над един процент.

Обикновено такива резки движения не се случват на офшорните пазари. На графиката виждаме как се търгуваше юанът през последните два дни - в момента е на ниво от 6,38 спрямо долара, след поскъпването с 1,2 на сто.

Именно това движение накара трейдърите да се пораздвижат. Някои от тях са на мнение, че голяма част от новооткритите позиции са от страна на държавните банки. Което води до извода, че зад този процес стои Китайската централна банка.

По този начин тя се опитва да ограничи пазарните спекулации и очакванията, че предстоят нови понижения на валутния курс. Това не е изненада разбира се, имайки предвид че премиера Ли Къцян неколкократно подчерта, че Пекин ще се стреми да запази стабилността на валутните пазари и има инструментите за това.

Иначе в последния работен ден от седмицата валутният курс, както споменахме е на ниво от 6,38 спрямо долара, а разликата или спредът между континенталния и офшорния курс е най-ниската от девалвацията през август насам. Най-голямата разлика достигната миналия месец беше около 5%, докато в момента е около 3 на сто.

Според някои експерти свиването на този спред е сигнал, и дори предупреждение към спекулантите и трейдърите, за това, че Китайската централна банка обръща погледа си и към пазарите зад граница.

 

fallback
fallback