fallback

Създават регистър на тютюнопроизводители и прекупвачи

Нови стандарти ще измерват качеството на тютюна

10.09.2015 | 17:31 Автор: Кремена Кръстева

Производители, купувачи и прекупвачи на тютюн влизат в единен регистър. Той ще се завежда към съответната област. Това решиха депутатите с промени в закона, регулиращ производството и търговията на суровината. Освен това нови стандарти ще измерват качеството и ще определят цената на тютюна.

Няколко партии се включиха с предложения за промени в закона.Но в крайна сметка бяха приети идеите на ГЕРБ и Реформаторите. Измененията предвиждат да се учредят комисии към областни дирекции "Земеделие" само в районите, където се отглежда тютюн. Те ще играят ролята на арбитри при спор между производител и търговец за цената на суровината. Ситуацията в сектора стана отново повод за спор в пленарната зала. От ДПС и БСП разкритикуваха политиката на ГЕРБ за либерализиран пазар, който според тях е довел до значително по-малко приходи от акциз, безработица и пустеещи земи.

Министър Десислава Танева е категорична, че пазарът на тютюн трябва да остане либерализиран, без да се намесва държавата.

Парламентът не прие идеята на ДПС за създаване на национална тютюнева камара, а срокът за изплащане на изкупения тютюн да не е повече от 30 дни от подписването на договор между страните.

 Както стана ясно вчера, от догодина ще започне плавното поскъпване на цигарите, заради промяна в структурата на акциза на тютюневите изделия, като увеличението на цените на евтините цигари ще е най-малко. Очакваният ефект от по-високия акциз на цигарите в следващите три години ще е около 119 милиона лева.

 

fallback
fallback