fallback

Shanghai Tower и икономическият залез на Китай

Коментар на Стивън Енгъл за телевизия Bloomberg от Шанхай

10.09.2015 | 17:23 Автор: Георги Стоянов

Стивън Енгъл: През последните 30 години няма по-бързо развиващ се град от Шанхай. Той илюстрира с блестящо стъкло и стомана, възхода на китайската икономика.

Високата 632 метра шанхайска кула набляга имено на това. За втората в света по-височина сграда – един неоспорим инженерен подвиг, се твърди, че е неуязвима за земетресения и тайфуни.

Икономическите ветрове тук обаче може да се окажат по-голямата заплаха. След като строежът започна едва месеци след  началото на глобалната финансова криза през 2008, сега сградата отваря врати точно в момент, когато китайската икономика дава признаци на забавяне.

Ето какво човекът, който нарича кулата свое второ дете – Гу Дзиянпинг, мисли за проблемите с растежа.

Гу Дзиянпинг, строителен директор на Shanghai Tower:

Обикновено изграждането на подобна огромна сграда се случва в момент, когато икономиката расте.

Изграждането отнема време и понякога то може да приключи, когато икономиката отново започне да се свива.

Тук обаче се случва точно обратното. Започнахме строителството, когато икономиката беше в лоша форма и сега то приключва, когато нещата се подобряват.

Стивън Енгъл: Сградата има подобна на термус прозрачна обвивка и вятърни турбини на върха за енергийна ефективност.

Сградата улавя и рециклира дъждовна вода и има многобройни висящи градини, които могат да са меса за срещи или да се използват с комерсиална цел.

Те казват, че това е един цял вертикален квартал. Сега когато Шанхай завърши трите си най-високи небостъргача и трите разположени буквално един до друг – постмодерната Jin Mao Tower, притежаваният от японците Shanghai World Financial Center и извиващата се Shanghai Tower, градските архитекти казват, че предизвикателството е в централния бизнес район да бъде създадена общност, вместо просто да имаме 3 разделени колоса в небето.

Ана Грийнспан, професор по урбанизация към New York University Shanghai:

Проблемът, как да се направи един небостъргач място, където може да се живее, е ключов.

Стивън Енгъл: Ана Грийнспан изучава модерно градско съжителство и е автор на книгата Бъдещето на Шанхай.

Ана Грийнспан: Сградите, по своята природа, са контролирани пространства.  Така че според мен това е голям проблем.

Как ще направите така, че вътрешността на сградата да се превърне в подобие на свободното  пространство на улицата? Това е много трудно. И това според мен е особено трудно в Китай.

Стивън Енгъл: И както китайските политици сега вероятно осъзнават, една отворена и растяща пазарна икономика може да се окаже доста по-трудна за контролиране. Стивън Енгъл, Bloomberg, Шанхай.

 

fallback
fallback