Бизнесът с ядливи насекоми
Коментар на Питър Норман за телевизия Bloomberg от Лондон
10.09.2015 | 15:01
Автор: Георги Стоянов
Ядливи насекоми, за това говорим.
Питър Норман: Те казват, че на вкус са нещо средно между бекон и фъстъчено масло. Това обаче са насекоми.
И сега има предприемачи, хора, които се опитват да стартират бизнес с този нов източник на храна не само тук в Европа, но и по цял свят. Отглеждането на насекоми са храна.
Още по темата
Това е истински експеримент. Изглежда ли ти примамлива тази алтернатива Боб?
Боб Джанджуа, старши съветник към Nomura:
Предполагам, че в известен смисъл скаридите, омарите и раците са просто огромни насекоми.
Те изглеждат малко гадно. Но има и сериозни екологични причини, за да сме развълнувани от този бизнес.
Питър Норман: Има прогнози, че глобалното население ще достигне 9 милиарда до 2050-та. Отглеждането на животни за месо е изключително неефективно.
Глобалните запаси от риба в океаните намаляват и един алтернативен източник на протеини могат да са насекомите.
Производството им е с пъти по-ефективно, отколкото при отглеждането на животни за месо.
И колко голям е този бизнес в момента или би могъл да стане?
Питър Норман: За момента изглежда малък, но за Европа до 2020 те очакват да нарасне до 73 милиона долара.
За няколко десетилетия обаче бизнесът се очаква да стане доста по-голям. В Америка има вече развити стартъп компании.
Те вече предлагат насекоми във вериги за бързо хранене. Тук обаче имам много по-голям потенциал.
Един от начините да се преборим с кризата. Пийт, благодаря ти много.
Останете информирани с Bulgaria ON AIR и в канала ни в
Google News Showcase.
Харесайте страницата ни във Facebook
ТУК