Бизнесът с ядливи насекоми

Коментар на Питър Норман за телевизия Bloomberg от Лондон

10.09.2015 | 15:01 Редактор: Георги Стоянов
Бизнесът с ядливи насекоми

Ядливи насекоми, за това говорим.

Питър Норман: Те казват, че на вкус са нещо средно между бекон и фъстъчено масло. Това обаче са насекоми.

И сега има предприемачи, хора, които се опитват да стартират бизнес с този нов източник на храна не само тук в Европа, но и по цял свят. Отглеждането на насекоми са храна.

Още по темата

Това е истински експеримент. Изглежда ли ти примамлива тази алтернатива Боб?

Боб Джанджуа, старши съветник към Nomura:

Предполагам, че в известен смисъл скаридите, омарите и раците са просто огромни насекоми.

Те изглеждат малко гадно. Но има и сериозни екологични причини, за да сме развълнувани от този бизнес.

Питър Норман: Има прогнози, че глобалното население ще достигне 9 милиарда до 2050-та. Отглеждането на животни за месо е изключително неефективно.

Глобалните запаси от риба в океаните намаляват и един алтернативен източник на протеини могат да са насекомите.

Производството им е с пъти по-ефективно, отколкото при отглеждането на животни за месо.

И колко голям е този бизнес в момента или би могъл да стане?

Питър Норман: За момента изглежда малък, но за Европа до 2020 те очакват да нарасне до 73 милиона долара.

За няколко десетилетия обаче бизнесът се очаква да стане доста по-голям. В Америка има вече развити стартъп компании.

Те вече предлагат насекоми във вериги за бързо хранене. Тук обаче имам много по-голям потенциал.

Един от начините да се преборим с кризата. Пийт, благодаря ти много.