fallback

Ал-Мубарак: Фиксираният валутен курс на риала спрямо долара остава

Саудитска Арабия ще защитава фиксирания валутен курс на валутата си спрямо долара

07.09.2015 | 15:35 Автор: Велко Каменов

Саудитска Арабия е страна износителка на петрол – суровина, която е тясно свързана с долара, но и поевтиня сериозно от върха, който беше достигнала в средата на 2014 г. Фиксираният валутен курс на риала към долара изглежда стабилен, но спекулациите срещу него се засилват, най-вече заради действията на централните банки на други държави, които девалвираха валутите си.

Валутният курс на саудитския риал е фиксиран на стойност от 3,75 риала за щатски долар. На пазара на 12-месечни форуърди обаче той се търгува под това ниво като наскоро дори достигна ниво от почти 3,80 риала за долар.

Гуверньорът на Централната банка на Саудитска Арабия Фахад Ал-Бумарак обаче успокои пазарите с изказване, че ще продължи да се придържа към фиксирания валутен курс спрямо долара. „Продължаваме да следваме политиката си на фиксиран валутен курс към долара от 3,75 риала за долар. Такава е ситуацията от над 30 години, тя работеше добре за световната икономика и продължава да го прави. Волатилността напоследък се забелязва само на спекулативния форуърд пазар, на който се търгуват 12-месечни контракти. Тя се дължи на действията на Китай, Казахстан и Виетнам, които девалвираха валутите си. Затова спекулантите решиха да действат на форуърд пазара срещу нашата валута – риала. Ние обаче оставаме твърди и сме уверени, че това е правилната политика за валутния курс на риала”, заяви Ал-Мубарак.

Валутните резерви на Саудитска Арабия вече намаляха с около 10% от миналата година и ако спекулациите продължат и се наложи по-сериозна намеса на централната банка и продажба на долари, може да намалеят още.

 

fallback
fallback