fallback

Въглища се търсят по цял свят: Спортън

Бенджамин Спортън, гл. изп. директор World Coal Association

07.09.2015 | 10:05

Главният изпълнителен директор на Световната асоциация по въглищата / World Coal Association Бенджамин Спортън коментира търсенето на въглища в Азия и бъдещето на тази суровина. Спортън говори от Токио с Енджи Лау от студиото на Bloomberg в Хонконг в предаването "First Up" на 7 септември 2015.

Още по темата

Да погледнем към суровините, които са в спад в момента. Въглищата са сред тях. Има доста спекулации, че заради спада и забавянето на Китай това ще продължи. Мнозина казват, че това е обезкуражително за желанието да се добива чиста енергия и чисти въглища. Какво мислите?

Както казвате, има трудности на глобалния пазар на суровини. Но аз бих искал да гледаме към бъдещето на въглищата. Там виждам много значително търсене, което ще продължава още много десетилетия. Въглищата играят ключова роля в Азия в момента. Те произвеждат голяма част от електричеството на света и ще продължат да имат важната си роля още десетилетия.

Международната енергийна агенция каза, че търсенето на въглища в ЮИ Азия ще расте с 4,8% годишно до 2035. Така че трябва да се насочим към технологиите за чисти въглища. Тук в Япония ще говоря за въглищата с висока ефективност и ниски емисии,  което е от голямо значение за намаляване на парниковите емисии от въглищата.

 

Това е важно, нали? За тези от нас, които живеем в Азия, технологията на въглищата в момента е много евтина. Това означава, че е и много мръсна. Затова виждаме как замърсяват въздуха от Пекин до Ханой. Какво да се прави? Ако говорите за продължаващо използване, би трябвало да има някакви промени. Какви ще са те?

Точно така. Затова съм тук, в Япония и говоря за въглищните технологии на висока ефективност и ниски емисии.

Тази технология е за критични и суперкритични електроцентрали. Те биха могли да намалят въглеродните емисии с около 35-40%, според технологията. Другият важен ефект от тези технологии е че намаляват и другите емисии от въглищата, например серните и азотни емисии също почти се отстраняват.

Затова трябва да обърнем сериозно внимание на международната общност върху ролята на тези технологии.

Защото въглища се търсят по цял свят. Както казвате, това е достъпно, надеждно и евтино гориво. Много страни търсят въглища, за да развиват своите развиващи се икономики. Това означава, че трябва да им позволим да използват въглищата по най-чистия възможен начин. И трябва да се обърне внимание на въглищните технологии на висока ефективност и ниски емисии.

Япония е световен лидер в развити на подобни технологии, които изнасят по света. Това е пример, на който трябва да обърнем внимание, да го разпространим, за да може да се използва.

 

Да, тази технология наистина съществува вече. Защо не се приема от повече страни в ЮИ Азия? Какви са предизвикателствата? Как очаквате да се преодолеят?

Едно от предизвикателствата очевидно е финансово. По-напредналите технологии са малко по-скъпи. Много страни в момента нямат достъп до тези технологии, което е важна причина защо в Япония искат да я изнасят.

Мога да ви кажа за една инициатива на световната асоциация по въглищата и нашите членове подкрепят - идеята да се създаде международна платформа за ускоряване на въглищната ефективност. Наричаме я PACE.

Идеята е да създадем организация, която да помага на международната общност и страните, които искат да използват въглища, да го правят по най-добрия начин, с най-добрите технологии. Така ще се преодолеят някои бариери с финансите.

Смятаме, че банките за развитие като Световната банка и Азиатската банка за развитие трябва да се включат повече във финансирането на високоефективни и нискоемисионни технологии за въглищата. Има много голямо търсене на въглища в цяла Азия и трябва да помогнем на страните да използват тази технология по най-добрия начин.

Помощта с финанси и технологии е важно и това е един от нашите приоритети като организация.

 

fallback
fallback