Австралийският долар последва Shanghai Composite надолу

Коментар от Сидни на Пол Алън, Bloomberg

07.09.2015 | 09:24
Австралийският долар последва Shanghai Composite надолу

С потъването си Shanghai Composite увлече и австралийския долар. Двойката се движи почти едновременно от месеци. Коментар от Сидни на Пол Алън, Bloomberg на 7 септември 2015 в предаването "Trending Business".

 

Още по темата

Ако сте фенове на математиката, коефициентът на корелация между австралийския долар и китайските борсови индекси е 0,9. За сравнение при пълно припокриване той щеше да е единица. Иначе за последните три месеца Shanghai Composite загуби 40% от стойността си, докато за същия период курсът на австралийският долар отстъпи с 10 на сто.

Това илюстрира силната връзка между австралийската икономика и ситуацията в Китай. В момента 35% от австралийския износ се насочва именно към Поднебесната империя.

Нещата изглеждат доста мрачни за озито, но всъщност не трябва да забравяме, че Австралийската централна банка се стремеше толкова дълго време точно към подобна развръзка. Институцията постоянно напомняше, че иска да понижи валутния курс. И ето че това най-сетне се случва. Финансовият министър Джо Хокей също се радва на тази развръзка:

 

"Нашите износители изпитваха трудности, когато австралийският долар беше близо до паритет с американския. Ние можем да се справим с поевтиняващата валута, защото тя ще подкрепи експорта, който винаги е бил важен за икономиката на страната", каза Джо Хокей, министър на финансите на Австралия.

Джо Хокей смята, че това е от полза за износителите. Към тях трябва да прибавим още туризма и образованието, които също са ключови сектори, заедно с минно-добивната промишленост и получават подкрепа от евтината валута.