Путин опитва да съживи икономическите връзки с Китай

Коментар на Енда Куран за телевизия Bloomberg от Хонконг

03.09.2015 | 14:43 Редактор: Георги Стоянов
Путин опитва да съживи икономическите връзки с Китай

Точно сега, какво означават тези отношения за Китай?

Енда Куран: Като изключим военния парад, това посещение има за цел да задълбочи икономическите връзки и да разшири търговията между двете страни.

В някои отношения Русия се нуждае от Китай много повече, отколкото Китай се нуждае от Русия.

Още по темата

Русия прави доста инвестиции, за да задълбочи икономическите си връзки с Китай. Те обаче бяха разочаровани.

Само през тази година търговията между двете страни е спаднала с 29%, така че част от мотивите за посещението на Путин са да се опита да подкрепи икономическите връзки с Китай.

Това посещение беше планирано преди много време. Как августовският колапс на борсите в Шанхай и Шънджън влияе на тона на тази среща?

Енда Куран: Бих предположил, че борсовият колапс влияе на тона доста много, защото сега Китай има голямо значение за Русия.

Например девалвацията на юана имаше чувствителен ефект върху курса на китайската валута спрямо рублата.

Курсът падна до най-ниското си ниво от месеци. И разбира се, забавящата се китайска икономика влияе негативно на цената на петрола, а петролът е най-голямото перо в руския износ.

Така че това, което се случва в китайската икономика и пазарите там, е болезнено за Русия и съм сигурен, че най-малкото то ще е сред водещите теми между двамата лидери.

Аз наистина съм изненадан от това, кой присъства парада в Пекин. Лидерите на Русия, Венецуела, Судан. Това е дълъг списък от интересни герои. Защо Виетнам, Малайзия или Индонезия не са там. Просто е интересно, кой присъства на този парад?

Енда Куран: Както ти каза, по скоро въпросът е, кой няма да е там. Не забравяйте, че Япония също няма да присъства, защото това би била доста чувствителна визита.

Това е безпрецедентно отбелязване на годишнината от страна на Китай, като мащаби.

И както ти спомена много световни лидери предпочетоха да останат на страна, заради териториалните претенции на Китай в Южно китайско море и Източно китайско море.

Китай ескалира напрежението там, както спрямо Виетнам, така и спрямо Япония, така че на фона на това напрежение, някои лидери предпочетоха да не присъстват.

С нас е Кейт Мур от JPMorgan. Тя има въпрос за теб също.

Кейт Мур, главен инвестиционен стратег на JPMorgan:

Исках да знам до каква степен тези съвместни инвестиции между интересни и различни развиващи се пазари ще предизвикат интерес в новините.

Защото според мен това би осигурило потенциална подкрепа за китайския пазар следващата седмица, когато той отвори.

Едно от големите предизвикателства е, ако Китай няма подкрепата на американските или европейските инвеститори, могат ли да те получат подкрепа от техните партньори от развиващите се пазари?

Енда Куран: Не забравяйте, че китайският финансов пазар, дори да предизвиква сътресения в останалата част от света, е доста затворен.

Той не привлича толкова много чуждестранен капитал, защото там има ограничения за тези капитали.

Не знаем, как китайският пазар ще се представи, докато държавата не се оттегли напълно.

Всичко, което знаем за момента е, че Китай продължава с интервенциите, за да гарантира дъно за цената на акциите.

Ето защо не може да получим пълна представа за здравословното състояние на китайските финансови пазари или интереса на чуждестранните инвеститори към тях.

Енда, благодаря ти много. Това беше включване от Хонконг.