fallback

Японските банки може да пострадат от експозицията си към Азия

Те са раздали заеми на стойност 22,7 трилиона йени в региона

03.09.2015 | 12:21 Автор: Велко Каменов

Японските банки реализираха много ниска възвращаемост по заемите, които отпускат в страната и решението им беше да започнат да дават заеми в чужди държави. Най-нормалното място, към което се насочиха, бяха развиващите се пазари, където японските компании вече извършват дейност и растат. Японските банки започнаха да дават заеми на тези компании и се озоваха в ситуация, в която са дали заеми на стойност 22,7 трилиона йени само в Азия, дори не включваме останалите развиващи се пазари. Тази максимална стойност на заеми в чужбина беше достигната точно в момента, когато валутите на държавите в Азия поевтиняват, което вероятно ще доведе до много забавяния в изплащанията на заемите.

Става въпрос за надеждността на заемополучателите. Голяма част от заемите са били раздадени за финансиране на проекти, така че банките са зависими и от суровините. Много от кредитополучателите вероятно са надеждни, но ще трябва да върнат дълговете си в долари и йени, при положение, че местната валута, в която работят, е силно поевтиняла. Вчера бразилският реал поевтиня до най-ниското си ниво от 1971 г. насам. Япония и Бразилия имат много силна връзка,защото има много японци, които живеят в Бразилия, така че японските банки са раздали много кредити в Бразилия. И сега компаниите там, които са получили заемите, се намират в много по-трудна ситуация спрямо година по-рано.

Два фактора поставят кредитополучателите в трудна ситуация. От една страна те трябва да върнат дълговете си в по-скъпа валута, а от друга продукцията, която произвеждат, е по-евтина, което намалява печалбите им.  

 

fallback
fallback