fallback

Валутните трейдъри се връщат към фундаментите

02.09.2015 | 17:06 Автор: Вероника Денизова

Турболенциите на глобалните пазари накараха инвеститорите да се насочат към валути на страни със силни фундаменти. Ако се проследи търговията на валутните пазари в последния месец, изглежда, че един от най-предпочитаните показатели за избор на валута убежище е излишъкът по текущата сметка. Това е и основната причина паричните единици на еврозоната, Япония, Дания, Швеция и Швейцария да са сред фаворитите на пазара, смятат анализатори. Нейра Чехич разказва повече за интересната тенденция.  

 

 

При цялата тази волатилност на световните пазари, опасенията от забавяне в Китай и вероятността от увеличение на лихвите от ФЕД, какво правите, ако сте валутен трейдър? Ами, както изглежда – връщате се към фундаментите.

Нека погледнем основните валути, които са поскъпнали спрямо долара през последния месец. Всички те – йената, еврото, датската и шведската крони и швейцарският франк, са от икономики, които имат излишък по текущата сметка. Това е най-широкият измерител на търговията, показващ дали една страна е чист кредитор или чист заемополучател спрямо останалата част от света, чист износител или чист вносител. Анализаторите казват, че това е основното качество, което прави тези валути най-добрите убежища от сътресенията на световните пазари.

Фокусирането върху излишъците по текущите сметки ни напомня за края на 90-те и първите години след 2000-та, преди евтините пари и различията в лихвените нива да станат водещ фактор за валутните пазари. Силата на тенденцията се подчертава от поскъпването на еврото срещу долара през последния месец. Единната валута не е традиционен спасителен актив, но е подкрепяна от излишък по текущата сметка, равняващ се на 2,3% от икономиката. Някои анализатори не са убедени от тази корелация. Те казват, че е просто процес на бягство от риска в полза на еврото и йената.

fallback
fallback