Валутните трейдъри се връщат към фундаментите

02.09.2015 | 17:06 Редактор: Вероника Денизова
Валутните трейдъри се връщат към фундаментите

Турболенциите на глобалните пазари накараха инвеститорите да се насочат към валути на страни със силни фундаменти. Ако се проследи търговията на валутните пазари в последния месец, изглежда, че един от най-предпочитаните показатели за избор на валута убежище е излишъкът по текущата сметка. Това е и основната причина паричните единици на еврозоната, Япония, Дания, Швеция и Швейцария да са сред фаворитите на пазара, смятат анализатори. Нейра Чехич разказва повече за интересната тенденция.  

 

 

При цялата тази волатилност на световните пазари, опасенията от забавяне в Китай и вероятността от увеличение на лихвите от ФЕД, какво правите, ако сте валутен трейдър? Ами, както изглежда – връщате се към фундаментите.

Нека погледнем основните валути, които са поскъпнали спрямо долара през последния месец. Всички те – йената, еврото, датската и шведската крони и швейцарският франк, са от икономики, които имат излишък по текущата сметка. Това е най-широкият измерител на търговията, показващ дали една страна е чист кредитор или чист заемополучател спрямо останалата част от света, чист износител или чист вносител. Анализаторите казват, че това е основното качество, което прави тези валути най-добрите убежища от сътресенията на световните пазари.

Фокусирането върху излишъците по текущите сметки ни напомня за края на 90-те и първите години след 2000-та, преди евтините пари и различията в лихвените нива да станат водещ фактор за валутните пазари. Силата на тенденцията се подчертава от поскъпването на еврото срещу долара през последния месец. Единната валута не е традиционен спасителен актив, но е подкрепяна от излишък по текущата сметка, равняващ се на 2,3% от икономиката. Някои анализатори не са убедени от тази корелация. Те казват, че е просто процес на бягство от риска в полза на еврото и йената.